20 Ekim 2012 Cumartesi

Bir Siyamkedi Hikayesi

Siyamkedi Tarihçe

1998 yılından bu yana amatör olarak yayınladığımız bir web sitemiz var; Siyam Kedileri Kulübü
Bu ilk yazımda sizlerle “Siyamkedi” nin hikayesini paylaşmak istedim.

Her sey eve gelen minik siyam kedi yavrusu Tırmık ile başladı. 1996 yılında Kızım Deniz’in isteği ile bir arkadaşımın siyam kedisi Ubudu’nun  6 minik yavrusundan biri Tırmık evimizin yeni bireyi oldu. Evimizin misafiri, neşe kaynağımız, kızımın can dostu olarak bizi büyüledi, yaşamımıza yeni bir renk kattı.

Tırmık önde. Cimcime arkada

Evde artık eşim kızım ve Tırmık ile yeni bir aile olduk. Tabii bizi bir merak aldı. Bu kedi diğerlerine benzemiyordu. Özellikleri, farklılıkları neydi? Araştırmak ihtiyacı duyduk. Tabii ki ilk kaynak internet. Tarama sırasında ilk kaynak “Siamese Internet Cat Club” ile tanıştık. Oradan birçok bilgiler edindik. Bu arada üye kayıtlarından Türkiye kaynaklı üyelere ulaştık. Maalesef yerli sitelerde çok fazla bilgi bulamamıştık.
Tırmık büyüdü, yaşını geçti, haliyle mızıklamaya başladı. Ona bir eş bulmamız gerekiyordu. Nerden bulacaktık? Tabii ki ilk müracat yine internet oldu. Bu arayış içinde “neden bizim de bir Siyam Kedileri Kulübümüz olmasın?” dedik. Amatör bilgilerimizle ve tabir caizse kafa göz yararak 1998 yılında ilk web sitemizi free server uzerinde “geocities” içerisinde açtık.

İlk adresimiz:   http://www.geocities.com/Heartland/Park/3303 idi.  Tırmık’ın ilk eşi Cimcime’yi de böyle bulduk.

Daha önce ulaştığımız Siyam kedi sahiplerini üye olarak davet ettik. Kabul ettiler, ilk üyelerimizi oluşturdular. İlk üyelerimizden birisi de saygı ile andığım Sayın Murat Bardakçı idi. Site dikkatini çekmiş olacak ki, gazetesinin ilk sayfasından Bizim siyamlar internettebaşlığı ile duyurulmasını sağladı.(21.06.1998)  Siyam kedisi Recep de ilk üyeler arasında yer aldı. Diğer uyelerle birlikte ilk siyamkedi ailemiz oluşmuştu. Daha sonra yine Hürriyet gazetesinde Pet köşe yazarı Sn Bülent Ovacık “Siyamseverler İnternet’te buluştu” başlıklı yazi ile sitemizin tanıtımını yaptı.(01.08.1998)



Artık birbirimizle interaktif paylaşımlarda bulunuyor, kedilerimize eşler arıyor, yeni yavrulara yuvalar buluyorduk.  İlk mujde Cindy Lee ve Pasha’dan geldi.


6 tane minik “karaburun” aileye katıldılar. Daha sonra herbiri yeni yeni ailelere kavuştular. Arkasından diğerleri geldi. Aile gittikçe büyüdü. 

Bu arada hoş komiklikler de olmadı değil hani. Web sitemizin eş arayan kediler sayfasına çok sayıda eş arayan bay ve bayanların ilanları da gelmeye başladı. Bunlar (isimler ve adresler gizlenerek) Hurriyet gazetesinde Çapkının azgını kediyi kız sandı” başlığı ile komedi haberi oldu.

Büyük siyamkedi ailesi geliştikçe web sitemizde amatör olarak kafa göz yara yara varlığını sürdürdü, yahoogroups da üyeleri birleştirdi, yaz toplantıları ile birliktelikler ve paylaşımlar gelişti. PCWORLD dergisinde site tanıtımında yer aldı. Artık yeni bir kimliğe kavuşması gerekiyordu, free web serverlere sığamadı. www.siyamkedi.com adresi ile daimi yerine taşındı. 

Hiç bir koşulda ticari faaliyete sıcak bakmadı, hatta yasakladı, hiç reklam almaya tenezzül etmedi, kediler üzerinden ticarete karşı çıktı ve bunu temel ilke olarak kabullendi. Giderlerini cepten:)) ödedi, zamanı hobi olarak kullandı. Sadece bir sevgi ve dayanışma örneği olarak var oldu.
Zaman zaman saldırılara uğradı, içinden çıkılamayacak sorunlarla boğuştu, ama her seferinde amatörce bir çözüm yolu buldu. Yoluna devam etti.

1998 den beri 4000 üzerinde siyamsever siteye kayıt oldular, binlercesi kedi veya yuva aradılar, yavru aldılar yavru verdiler. İçeriğe değerli katkılarda bulundular.
Sitemiz tüm gücünü hayvansever dostlardan aldı, onların desteği ile ayakta kaldı ve yaşamaya devam ediyor.

Bu bir gerçek sevgi ve dayanışma ürünüdür.

Emeği geçen tüm hayvanseverlere sonsuz saygı ve sevgiler.

Turgay ÇETİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder